Hybride Plugins en Elektrische auto’s met OBD

hybride

 

Een OBD GPS wordt in de OBD2 poort van een auto geplugd. De auto geeft signalen door aan de OBD2 poort die vervolgens dus door de ingeplugde GPS kunnen worden uitgelezen. OBD2 is een industriestandaard en de autofabrikanten zijn verplicht de juiste gegevens op een vastgestelde manier aan te leveren. Het probleem voor een rittenregistratie is echter dat de auto niet doorgeeft wanneer een motor is gestart en de rit begint. De OBD2 standaard voorziet niet in een dergelijk signaal.
Een signaal dat wel wordt doorgegeven is het voltage van de accu van de auto. Zodra een motor wordt gestart, dan zal de dynamo de accu gaan bijladen en het voltage van de accu zal toenemen. Dit wordt als indirect signaal gebruikt om te detecteren dat een motor is gestart en dat dus de rit is aangevangen. Het accuvoltage zelf varieert per type auto, maar vrijwel altijd geldt dat het voltage van de auto accu hoger is bij een motor die loopt dan bij een motor die is uitgeschakeld. Zolang het voltage verschil maar constant en groot genoeg is, dan zal een betrouwbare rittenadministratie gevoerd kunnen worden.
Voor Hybride Plugins en Elektrische auto’s speelt er vervolgens iets speciaals, want een accu kan dan ook worden opgeladen als het voertuig aan een laadpaal is aangesloten. De accu van het voertuig wordt geladen terwijl de (electro)motor uitstaat. Het gevolg hiervan is dus dat door het toegenomen accu voltage de OBD GPS Tracker een rit detecteert terwijl de Hybride Plugin / de elektrische auto stilstaat aan de laadpaal. De rit heeft een afstand van 0 kilometer, een zelfde begin adres en eind adres, maar wel een start tijd en eind tijd. Zodra de accu is volgeladen slaat de laadpaal af en stopt het laden. Het accuvoltage springt op dat moment weer terug naar een lager niveau en de OBD GPS detecteert het einde van een rit.
Voor de fiscale bijtelling is voorgaande niet relevant. Ritten met 0 km afstand tellen niet mee.
De waardering van www.tripsinthecloud.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 150 reviews.